În plină pandemie de coronavirus, în timp ce autoritățile analizează evoluția răspândirii virusului SARS-CoV-2 și vor să introducă noi măsuri de prevenție, bolnavii de cancer, grupă de risc, sunt nevoiți să stea la cozi interminabile la Institutul Oncologic pentru a-și face testul de coronavirus înainte de primirea tratamentului, potrivit unei fotografii postate pe social media.
Situație incredibilă la Institutul Oncologic din București unde bolnavii de cancer așteaptă pe holurile unității să fie supuși testului de coronavirus, procedură necesară pentru a putea fi internați astfel încât să primească tratamentul specific.
Fotografia a fost postată pe Facebook alături de o descriere cutremurătoare.
„Această este doar jumătate din coadă la care stau bolnavii de cancer înainte de internare, pentru a fi testați de Covid. Este spațiu închis, doamnelor și domnilor, cei mai mulți dintre oamenii de acolo au sistemul imunitar compromis din cauza citostaticelor, doar că unora dintre dumneavoastră nu li se pare nimic „fishy” în atitudinea autorităților față de noi toți. Pe de o parte, purtăm măști toată ziua, ne vor închide noaptea în case, pe de altă, în spitalele de stat se întâmplă ce vedeți și dumneavoastră. Cum de se răspândește sarscovul așa repede? Cum vedeți. Imaginea este de azi”, Se arată în descrierea pozei.
De asemenea, persoana care a postat fotografia a mai specificat în comentarii „Sunt bolnavii de cancer care vin la tratament la un interval regulat de timp, conform schemei, pentru a li se administra citostaticele”.
Un nou studiu, realizat de oamenii de știință din Marea Britanie, care profesează la spitalele universităţii Cambridge, relevă că la 21% dintre asistente şi la 17% dintre medicii care tratează pacienţii cu cancer au fost găsiţi anticorpi COVID-19.
Personalul din domeniul sănătăţii a contractat infecţia cu COVID-19 la un moment dat în timpul activităților de la centrele medicale, dar au continuat să se ocupe de pacienţii cu cancer. Studiul a fost realizat pe 434 de persoane şi evidenţiază posibilitatea ca personalul medical să transmită persoanelor vulnerabile virusul.